Op zoek naar beschrijvingen in de CENDARI Archival Directory


Algemene informatie over AtoM kan u vinden in deze gebruikershandleiding (in het Engels).

Specifieke terminologie wordt verklaard in de vakwoordenlijst (in het Engels).

Eenvoudig zoeken

Geef een zoekterm (bijvoorbeeld “manuscript”) op in het zoekveld bovenaan de pagina. Het is mogelijk om records te zoeken met behulp van de lijst op de linkerkant van de pagina. Deze lijst heeft de volgende mogelijkheden: archiefbeschrijvingen, archiefinstellingen, onderwerpen en plaatsen. Via deze lijst of via het ingeven van een zoekterm verschijnt er een lijst met records (van zowel beschreven items als van organisaties) die overeenkomen met de ingegeven zoekopdracht. De lijst bevat alle mogelijke resultaten uit de Archival Directory, afkomstig uit verschillende landen en in verschillende talen.

De resultaten kunnen beperkt worden via de ‘faceted search’. Deze optie is beschikbaar aan de linkerkant van de pagina. Hier kan u de resultaten verfijnen op naam, taal, archiefinstellingen, auteur (van het archiefbestand), plaats (op land), onderwerp (dit is niet mogelijk voor alle records) en op beschrijvingsniveau (collectie, fonds,…). Let op de spelling van de gebruikte trefwoorden en probeer in te schatten welke trefwoorden relevant zijn voor de records die u probeert te zoeken.

Geavanceerd zoeken

Deze functie vindt u bovenaan de pagina. De functie verschijnt als u klikt op het zoekveld. Via de dropdownmenu’s kan u onmiddellijk specifieke onderdelen selecteren zoals titel, ‘reference code’, archiefgeschiedenis, etc.). Als u een criterium wilt toevoegen, drukt u op de knop “Add new criteria”. Deze kan u vervolgens combineren via Booleaanse operatoren. Tot slot kan u ook hier de resultaten nog beperken via de reeds hierboven vermelde filters (links van de pagina).

Het is belangrijk om te weten dat de CENDARI Archival Directory geen alomvattend overzicht kan geven van het volledige bezit van een archief. De beschrijvingen werden aangemaakt in functie van de CENDARI Archival Research Guides, die specifieke thema’s als onderwerp hebben. Het is niet aan te raden om te zoeken via taal, aangezien dit vaak misleidende resultaten geeft. Als u resultaten in een bepaalde taal wil, is het aangewezen om trefwoorden in deze taal (en in het juiste alfabet, bv. Cyrillisch) in te geven.